miercuri, 2 septembrie 2009

Sun Tzu era un Biet Mototol- de Stanley Bing

Sunt un vechi admirator al generalului chinez de acum peste 2000 de ani, Sun Tzu. Unul dintre cursurile noastre de vanzari strategice se numea ”Arta Razboiului” si era intesat cu citate din Sun Tzu.

Acum cateva saptamani am cumparat periodicul Saptamana Financiara si am descoperit cartea lui Stanley Bing. Am ras cu lacrimi. Principalul motiv pentru care Sun Tzu era un biet mototol, este ca el nu traia intr-o corporatie, unde razboaiele sunt lungi, iar metodele rafinate. Azi nu mai taiem capul inamicului (citeste colegului) cu securea, ci incercam sa-l facem sa-si taie venele singur! E mai putin spectaculos, dar tot razboi se cheama.

Pentru ca Sun Tzu era un mototol, el incerca sa castige luptand pe campul de batalie. In schimb, in corporatie, folosim asasinii recrutati dintre apropiatii inamicului, otravim e-mailuri si rapoarte, intindem capcane in sedinte si anexam departamente si domenii de competenta. In 3000 de ani nu s-au schimbat decat armele, nu si esenta conflictului.

Jumatate in gluma, jumatate in serios, cartea te prinde pentru ca iti dai seama ca este un ghid de supravietuire si dominatie in organizatia prezentului. Iei un grup de oameni, ii pui la un loc si le arati o recompensa si apoi stai pe spate si urmaresti conflictul. Poti sa te uiti la asta, sau la ”Monkey Business” pe Animal Planet: nu sunt diferente majore.

Sfatul meu: cititi cartea daca lucrati intr-o organizatie mare, sau daca aveti nevoie de o lectura usoara si totusi utila, pentru avion, masina sau vapor!

Niciun comentariu: